Stedelijk Museum Kampen en Het 8ste Werk werken samen

20 dec, 2022

Gratis naar het museum in Kampen: “We kunnen het bijna niet geloven”

Als je ook het flimpje wilt zien volg dan deze link

https://www.rtvoost.nl/nieuws/2168618/gratis-naar-het-museum-in-kampen-we-kunnen-het-bijna-niet-geloven

8 december, 10:302 minuten leestijd

Elke eerste woensdag van de maand kan je voortaan gratis naar het Stedelijk Museum Kampen. “Wij gaan hier een gewoonte van maken, elke maand een uitje naar het museum”, zegt een bezoeker. “Als je van een uitkering leeft is het al gauw te duur, maar het is zo fijn dat dit nu wel kan.”

“Wij vinden het belangrijk om er echt voor iedereen te zijn”, zegt directeur Nynke van der Wal van het Stedelijk Museum Kampen, “We zijn inclusief en divers en dat betekent dat iedereen die het museum wil bezoeken hier ook naar binnen moet kunnen, zonder belemmeringen.”

Directeur Nynke van der Wal doet gratis de deuren van het museum open© RTV Oost Jolande Verheij

“Eerst geld voor eten”

De eerste ochtend wordt er direct dankbaar gebruik van gemaakt. Een groep deelnemers van een dagbesteding voor kunstenaars was er als eerste bij.

“Onze mensen zijn heel geïnteresseerd in kunst, maar de meesten hebben een uitkering, en dan geef je je geld toch eerst uit aan eten. Is dit nu echt elke maand? Ik kan het bijna niet geloven, dat is echt geweldig.” Ze belooft maandelijks terug te komen met de groep.

“De eerste reacties zijn gelijk al zo positief, daar zijn we heel blij mee”, zegt Nynke. “Sommigen komen er nu al speciaal voor, anderen zijn verrast dat het gratis is. We vragen niet bij de deur naar iemands inkomen, niemand hoeft te betalen op de eerste woensdag van de maand. Wat mij betreft gaan we hiermee door tot in de eeuwigheid.”

Barmhartigheid

Deze eerste gratis openstelling valt ook samen met de opening van een bijzondere tentoonstelling rond de werken van barmhartigheid, uit de christelijke traditie. “Bij de werken van barmhartigheid gaat het om zorgen voor je medemens”, legt Nynke uit, “en wij vinden deze gratis openstelling ook zorg voor de mensen om je heen. Want niet iedereen heeft op dezelfde manier toegang tot kunst en cultuur, en op deze manier kunnen we dat toch een beetje realiseren.”

Ook de Kamper bevolking maakt kunst rond de werken van barmhartigheid. Op het pleintje naast het museum komen acht tafels met een interpretatie van één van de werken van barmhartigheid. De eerste is vandaag gepresenteerd, en elke eerste woensdag van de maand komen er tafels bij.