Stichting Doen kwam op bezoek met opvallend vervoer

22 jun, 2024

Op 21 juni kwam Stichting Doen op bezoek met wel heel opvallend, de spelersbus van voetbalclub Ajax. Dit was voor een aantal mensen bij Het 8ste Werk de reden dat er meer foto´s dan gebruikelijk gemaakt werden van de aankomst van deze groep bezoekers.

Stichting Doen heeft Het 8ste Werk een subsidie verstrekt voor de realisatie van een plek voor social startups. De verbouwing van de schuur op het erf van Het 8ste Werk is hiervoor in volle gang. Er zit een nieuw dak op de schuur en het isolatiemateriaal is al aanwezig voor verdere montage.

De groep van 35 personen werd onthaald met koffie en gebak. Tijdens het nuttigen hiervan werd er een introductie gegeven door Jaap Boersma. Vervolgens werd aangegeven dat de bezoekers aan het werk konden op het erf. Taken werden verdeeld en de diverse groepen werden als volgt verdeeld over het erf.

Crea Doen

Een groep ging een tafel(blad) beschilderen. De opdracht hierbij was dat er wel een gedachte achter moest zitten. Het resultaat mag er zijn, een mooi vormgegeven tafelblad wat in de toekomst een onderdeel kan vormen van onze langste tafel.

Daarnaast was er ook de opdracht de identiteit van Het 8ste Werk proberen te vangen in een tekst. Hiervoor is een gedicht gemaakt wat wij graag met jullie willen delen:

Erf vol liefde

Aan de IJssel ligt een erf vol liefde
Een plek voor herstel en presentie
Oase van rust
Waar je wordt gezien en mag zijn
Maar ook even kan schuilen

Aan de IJssel staat een thuis
Waar van alles wordt gegeven
Behalve een oordeel
Waar men deelt, in plaats van neemt
En er toch zoveel te vinden valt

Aan de IJssel staat een tafel
Een tafel van verbinding
Voor een maaltijd, een gesprek
Een stilte vol betekenis
Of gewoon even niets

Aan de IJssel ligt een erf vol liefde
Zoals je nog niet op televisie zag
Waar de bewoners niet langer van rijkdom dromen
Maar het al zijn.

Terras ¨postzegels¨

Ons terras werd verder aangekleed met groene postzegels. Een intensief werkje waarbij het echter wel ¨op zijn 8stewerks¨ ging. De klus is belangrijk maar de interactie tussen mensen belangrijker, er werd bij alle werkzaamheden ook de tijd genomen om te praten met elkaar.

Wasstraat en Groenhok

Hier waren meerdere mensen actief. Het leek bijna een ¨industrieterrein¨ op ons erf. Het groenhok werd leeggehaald en zaken die weg konden werden er uit geselecteerd. Het resultaat was dat deze van oorsprong volle ruimte weer half leeg was.
Daarnaast was er onderhoud van materiaal, met hogedruk spuit, spons en water werd er schoongemaakt en waar nodig ook een schroefje of boutje aangedraaid.

Onze ontmoetingstuin

Aan de voorzijde van het erf is onze tuin in volle ontwikkeling en bijna gereed voor bezoek. In de nabije toekomst zijn passanten van harte welkom om even tot rust te komen in onze tuin. Dit kan onder het genot van een kop koffie of thee in een, voor een tuin, luxe omgeving. Echter, een dergelijk groen onderdeel moet goed onderhouden worden. Dit om het ook zo uitnodigend mogelijk te maken voor passanten. Zoals bij alles geld ook hier ¨een eerste indruk maak je maar 1 keer¨. De mensen van Stichting Doen hebben ook hier prachtig werk gedaan en geholpen bij het onderhoud van onze tuin.

Bij al deze werkzaamheden leerden de deelnemers waar het bij Het 8ste Werk om gaat. Fijn dat je meehelpt maar we helpen ook elkaar door de interactie tussen mensen. Dit alles in een omgeving zonder planbord en deadlines, je kunt de tijd nemen voor de klus maar vooral voor elkaar.

Smakelijk afsluitend…

Het bezoek werd afgesloten met een gezamenlijke lunch waarbij Gea Overweg een verdere toelichting gaf over Het 8ste Werk waarbij zij ook inging op diverse vragen. Het afscheid was vervolgens hartelijk en gemeend, een waardevol bezoek voor beide partijen.

Het was aangenaam kennismaken met de mensen van Stichting Doen. Bij het afscheid kregen we van diverse deelnemers complimenten voor wat wij doen en willen betekenen. Voor ons weer een stimulans is naar de toekomst!