De Langste tafel van Kampen

14 sep, 2022
Het 8e Werk werkt aan de grootste tafel van Kampen

Het 8ste Werk werkt aan de langste tafel van Kampen

5 september 2022,

Start, langste tafel van kampen, in twee dagen gelegd met steun van Heropeningsfonds en Present

Het land achter de boerderij waar Het 8ste Werk haar intrek heeft genomen, wordt niet afgezet met hekken. Gea Overweg wil als begrenzing één lange tafel, die ook symbool moet staan voor verbinding met de stad. De eerste negen (deel)tafels zijn in een tweedaags project van Stichting Present opgebouwd door leerlingen van de Pieter Zandt Scholengemeenschap. Zij moesten de afsluitende barbecue missen.

Heropeningsfonds
In het kader van het Heropeningsfonds (zie onderaan) heeft gemeente Kampen subsidie verstrekt voor dit project waaraan ook enkele bedrijven als sponsor bijdroegen. Tineke de Nooij lichtte namens de gemeente het Heropeningsfonds toe. Gea Overweg vertelde vervolgens namens Het 8e Werk hoe ze op het idee was gekomen. Volgens De Nooij sluit het project aan op een doel van het Heropeningsfonds, namelijk verbinding. Dat woord lag ook voorin de mond van Overweg. Donderdags zijn de tafels gelakt en gereed gemaakt om vrijdag in elkaar gezet te worden. Hieraan werkten tientallen leerlingen van Pieter Zandt mee die, omdat ze verspreid door de provincie wonen, de afsluitende barbecue moesten laten schieten. Wouke, vrijwilligster van het eerste uur, verzorgde met haar team de catering die afgesloten werd met ijs van Perron 1.

Martijn Sollie (Perron 1) schept ijs na de barbecue bij Het 8e Werk.

Present
Stichting Present zocht een groot project van maatschappelijk nut en kwam zo uit bij Gea en Jaap. Al vaker kon de in vrijwilligerswerk bemiddelende stichting mensen aan het werk zetten aan de Zwartendijk, waar Het 8e Werk gevestigd is (zie onderaan). Ditmaal zocht ze voor twee dagen projecten voor 4HAVO. Naast het tafelproject hebben donderdag leerlingen zich ingezet voor statushouders in de noodopvang aan de Industrieweg. Anderen gingen in groepjes aan de slag met ”sociaal tuinieren” (zie onderaan).
Namens Present vertelde Fennanda Dekker hoe mooi ze het vond de gemeenschapszin te zien. Als kunstenaars waren Harma van der Ros en Yvonne Vink erbij om de tafels te beschilderen.

Afsluitende barbecue aan het begin van de langste tafel van Kampen.