deel 1 van de 8 werken van barmhartigheid

20 dec, 2022

Column Voed de hongerige,

“Voed de hongerigen”. Velen van ons kennen die opdracht als één van de werken van barmhartigheid.  Waar het misschien in eerste instantie ouderwets klinkt en muffig ruikt is het vandaag de dag razend actueel. Dat geldt niet alleen voor het voeden van de hongerigen, maar voor alle werken van barmhartigheid. In tijden dat er zoveel gebeurt wereldwijd, in Nederland, ook in onze stad Kampen, is het speciaal in de maand december, een uitdaging om na te denken over het thema barmhartigheid. De komende maanden willen wij daar vorm aan geven. Dit doen we door elke eerste woensdag van de maand  twee tafels op het Koeplein in Kampen te plaatsen. Op het tafelblad zie je een prachtige afbeelding die door Kampenaren gemaakt is. Iedereen die bijdraagt aan deze  acht tafels heeft een speciale connectie of geworsteld met een van de  acht werken van barmhartigheid. 

De picknicktafels zullen tussen 7 december en 1 maart op het Koeplein staan. Je kan dan genieten van inspirerende afbeeldingen die uitnodigen om er samen over te praten of samen een bakkie te drinken aan de tafel. Er zal een QR code op staan met meer achtergrond informatie en vragen om met elkaar in gesprek te gaan.

Als je het Stedelijk Museum Kampen of de Voormalige Synagoge binnenloopt, zie je prachtige beelden die te maken hebben met het  achtste werk. Bijvoorbeeld een Madonnabeeld die parels huilt omdat wij mensen een puinhoop hebben gemaakt van de schepping/natuur. De tentoonstelling Secret Garden laat de kleurige pasteltekeningen zien van de Gebroeders Miedema en beelden van keramiek van Carolein  Smit.

Elke eerste woensdag van de maand is het Stedelijk Museum Kampen (ook de Voormalige Synagoge) voor iedereen gratis toegankelijk. We willen graag dat iedereen volop kan geniet van deze mooietentoonstelling.

Woensdag 7 december zijn de eerste tafels te zien op het Koeplein.  Er is een tafel geschilderd door mensen van de Eetkamer met als thema “Voedt de hongerigen”. Eén van “kunstenaars” was net terug van een reis naar Roemenië om daar mensen te helpen die leven op een vuilnisbelt. Tijdens het schilderen van de tafels zijn er gesprekken ontstaan en was er verbijstering. over de grote verschillen in de wereld en ook binnen kampen zelf.

De  acht tafels van barmhartigheid is mede mogelijk gemaakt door het heropeningsfonds van de gemeente Kampen. De Kamper kunstenaars Yvonne Vink en Harma van der Ros werken mee en geven inspiratie. Het Stedelijk Museum Kampen, Stichting Present Kampen en Het 8ste Werk coördineren gezamenlijk dit project.